Dinamičke kontrolne vage

Kontrolne vage koriste se u raznim industrijama, poput prehrambene ili farmaceutske, za provjeru težine proizvoda, kompletnosti i drugih primjena. Nudimo široku paletu pojedinačno podesivih kontrolnih vaga - od cjenovno povoljnih ulaznih modela do vrhunskih kontrolnih vaga. Portfelj naših proizvoda za kontrolno vaganje nudi široku paletu kontrolnih vaga, od vaga na liniji do vaga na kraju linije te kombinacija kontrolne vage i detektora metala.

Dinamičke kontrolne vage koriste se u proizvodnji za npr. nadzor i razvrstavanje (klasificiranje) te omogućuju potpuno automatsko vaganje svih proizvedenih proizvoda (100% kontrola), gdje se proizvodi važu preko transportne trake za vaganje, bez zaustavljanja, tj. u dinamičnom stanju. Dinamičke kontrolne vage trajno su integrirane u proizvodnu liniju i kontroliraju proizvode u proizvodnji brzinom protoka od 20 do 200/min pa čak i maksimalno 600/min). Opcije vaga s integriranim detektorom metala, praktična su rješenja za uštedu prostora i zaštitu potrošača i opreme. Dinamičke kontrolne vage (sa ili bez integriranih detektora metala) pružaju ogromnu količinu važnih podataka o stvarnim performansama proizvodnih linija zahvaljujući njihovom cjelovitom bilježenju svih rezultata mjerenja. 

Katalog dinamičkih kontrolnih vaga

Često postavljana pitanja

U načelu, potrebno je razlikovati dinamičke i statičke kontrolne vage. Statičke vage su stolne ili podne vage na koje se ručno stavljaju proizvodi te svaka vaga ima određeni vremenski period u kojem postiže procjenu težine proizvoda.

Tipična dinamička kontrolna vaga obično se sastoji od sustava s tri transportne trake raspoređene u nizu, pri čemu ulazna traka ima zadatak preuzimanja proizvoda s proizvodne pokretne trake, pravilno ga odvaja od ostalih proizvoda ubrzavanjem i prenosi ga na sljedeću traku za vaganje.

Minebea Intec nudi dvije tehnologije mjernih ćelija: tehnologiju naprezanja, kao i visokopreciznu i iznimno brzu EMFC (kompenzacija elektromagnetske sile) tehnologiju. Izlazna traka uklanja proizvod s trake za vaganje i korištenjem bilo kojeg od naših dodataka, poput sustava za odbacivanje, koji odvaja proizvode prema zahtjevu kupca (obično se nesukladne težine uklanjaju s proizvodne linije, dok ispravni proizvodi idu u sljedeću fazu proizvodnje).

Sve se to može zabilježiti ili lokalno u kontrolnoj vagi ili pomoću odgovarajućih programskih alata kao što je SPC@Enterprise. Dinamičke kontrolne vage (sa ili bez integriranih detektora metala) pružaju ogromnu količinu važnih podataka o stvarnim performansama (a time i učinkovitosti) proizvodnih linija zahvaljujući potpunom bilježenju svih rezultata vaganja. Kako bi mogli lakše evaluirati i procijeniti ove podatke, Minebea Intec nudi niz sučelja, kao i 'ready-to-use' alate za procjenu te dvosmjernu komunikaciju kao što je SPC@Enterprise.

Sukladnost s regulativom o prethodnom pakiranju

Automatske kontrolne vage u upotrebi su od otprilike 1965. Mnoge primjene ovih vaga podliježu nacionalnom zakonodavstvu u vezi s minimalnim i prosječnim težinama. Proizvođači unaprijed zapakiranih proizvoda s ujednačenom nominalnom težinom prikazanom (i stoga prodanom) krajnjem korisniku moraju osigurati da proizvodi koji se stavljaju u promet nisu ispod određenih nominalnih vrijednosti.

Pridržavanje ovog pravila u konačnici je odgovornost proizvođača takve ambalaže. Kako bi bile u skladu s ovom regulativom o pretpakovinama, mnoge zemlje u svijetu dodatno zahtijevaju (neovisnu) periodičnu ovjeru (u Europi "verification") mjerne opreme (kontrolne vage) koja se koristi u tim proizvodnim pogonima. U EU, Rusiji i Japanu, uz prvotno stavljanje na tržište i periodične inspekcije na licu mjesta (ovjeravanje, umjeravanje) u ovim regijama zakonski je potrebno tipno odobrenje ovih mjernih uređaja (dinamičke vage), što dokazuje točnost ovih uređaja na temelju prethodnih ispitivanja od strane nacionalno akreditiranih instituta (npr. PTB, NMI itd.)(EU:MID uredba). Tipno odobrenje preduvjet je za puštanje dinamičke vage u rad ili njezino ponovno umjeravanje na licu mjesta u stvarnim proizvodnim uvjetima.

Provjera potpunosti proizvoda

Proizvodi koji se vagaju mogu sadržavati tekućine, prahove, ali i čvrste komponente, koje mogu imati različite vrijednosti težine. Međutim, određeni proizvodi sadrže konačan nazivni broj komponenti čije su pojedinačne težine više ili manje poznate. Takvi proizvodi stoga (teoretski) mogu poprimiti samo konačan broj vrijednosti težine. Konkretno, moglo bi se pomisliti na samo jednu ili nekoliko komponenti koje nedostaju zbog kojih je proizvod (konačno pakiranje) nepotpun. Zadatak dinamičke kontrolne vage je provjera potpunosti proizvoda i izbacivanje nepotpunih proizvoda iz proizvodnog procesa s dovoljnom pouzdanošću. Kontrola potpunosti koristi se i za pojedinačna pakiranja i za pakiranja na kraju linije kao što su kutije s više proizvoda.

Kontrola kvalitete

Daljnji zadatak je interna kontrola kvalitete, gdje odstupanje ciljane težine (+/-) ukazuje na neispravnu proizvodnju, npr. kontrola težine plastične ambalaže, iz čije težine se može vidjeti postoji li, za na primjer, skupljanje (mjehurić zraka iznutra), što zahtijeva odbacivanje kontroliranog dijela.

Klasifikacija

U gore navedenim primjenama također se koristi klasifikacija, ali samo u klasifikaciji na dobre i loše te se stoga određene težine prihvaćaju ili odbijaju. Međutim, druga primjena je klasifikacija u smislu dodjele razreda. Često u proizvodnji postoje uređaji s više glava za punjenje koji pune proizvode na više proizvodnih traka i u različite ambalaže, zbog čega su proizvodi u nekoliko različitih razreda. Navedene pakovine sadrže samo proizvode s težinama unutar prethodno definiranih raspona težine. Npr. pakovina br. 1 sadrži proizvode težine između 100g i 120g, dok pakovina br. 2 sadrži samo proizvode težine između 120g i 140g itd.

Optimizacija procesa punjenja i doziranja (kontroler trenda)

Drugi zadatak kontrolne vage može biti aktivna kontrola procesa punjenja. Takozvani trend kontroler kontrolne vage ima zadatak utjecati na npr. punilice ili rezačice ispred kontrolne vage pomoću odgovarajućih kontrolnih signala na takav način da se postigne vrijednost težine definirana kao ciljna težina i održava konstantnom koliko je moguće. U tu se svrhu rezultati vaganja ocjenjuju u skladu s tim i kao rezultat procjene, šalje se kontrolni signal koji se koristi za podešavanje punilice. Uneseni kontrolni parametri određuju vrstu procjene i karakteristike kontrole te moraju biti kompatibilni karakteristikama punilice koja se kontrolira. Parametar "target value" definira željenu ciljanu težinu koju treba održavati.

Kako biste stekli bolji dojam za što se koriste kontrolne vage, u nastavku pronađite primjene kontrolnih vaga u različitim industrijskim sektorima.

FPV kontrola (npr. prema međunarodnim preporukama OIML R 87)

 • Hrana: gotova jela, smjese za pečenje, žvakaće gume, slastice
 • Građevinska industrija: cement, vapno, gips, mort

Provjera potpunosti pakovina (broj provjere po jedinici pakiranja)

 • Plastika: igračke, injekcijsko brizganje
 • Obrada metala: asortiman vijaka, kuglični ležajevi, DIY artikli, namještaj i građevinski elementi
 • Hrana: sladoled, slastice, pekarski proizvodi, smrznuta hrana
 • Kozmetika: higijenski proizvodi
 • Izdavači: knjige
 • Farma: kartonske kutije s blister pakiranjem i uputama

Kontrola kvalitete (ispitivanje svojstava kvalitete težinom)

 • Plastika: debljina stjenke, mjehurići zraka
 • Obrada metala: kontrola odljeva, kontrola kalupa
 • Injekcijsko brizgani dijelovi: potpunost
 • Pekarski proizvodi: komadi tijesta
 • Hrana: gotova jela, smjese za pečenje, žvakaće gume, slastice i dr.
 • Plastična ambalaža: stabilnost, debljina stjenke

Klasifikacija (distribucija u težinskim kategorijama)

 • Hrana: voće, povrće, meso, riba
 • Prirodni proizvodi: biljke i cvijeće

"Trend" kontroler

 • Hrana: mliječni proizvodi, sladoled, slastice, pekarski proizvodi, začini, prašak za pecivo, tjestenina
 • Građevinska industrija: cement, vapno, gips, mort

Dostupni su različiti periferni sustavi specifični za određenu primjenu, kao što su odgovarajući sustavi za odbacivanje. Kao dio naših rješenja za kontrolne vage nudimo širok raspon brzih sustava za odbacivanje - za pouzdano i učinkovito odbacivanje proizvoda s odstupanjima težine izvan definirane tolerancije. Sustavi za odbacivanje uključuju odbacivač, puhalo, zakretne ruke i višesegmentno odbacivanje. Osim toga, postoji širok izbor uređaja za sortiranje, senzora (nadzora), zaštitni pokrovi, spremnika za prikupljanje, programa i sučelja.

Dinamičke kontrolne vage moraju zadovoljiti i sadašnje i buduće zahtjeve industrije kako bi se zajamčio siguran proizvodni lanac. Promjene na proizvodima nisu neuobičajene, što zahtijeva visok stupanj fleksibilnosti vaga. Minebea Intec nudi širok izbor dinamičkih kontrolnih vaga, od kojih se sve mogu konfigurirati prema individualnim zahtjevima. Traka za vaganje također se kasnije može rastaviti bez alata kako bi se omogućila podešavanja i smanjilo vrijeme zastoja.

Važne karakteristike su visoka mjerna preciznost i kapacitet vaganja. Npr. Flexus® linijska kontrolna vaga podržava kapacitet proizvoda do 600 komada u minuti. Ovaj proizvod je također dostupan u modelu Flexus® Highspeed, koji nudi ekstremne brzine procesa do 2,6 m/s. Potrebna preciznost osigurana je korištenjem najsuvremenije tehnologije kompenzacije elektromagnetske sile (EMFC). Za vrlo posebne primjene, Minebea Intec nudi rješenja po mjeri korisnika - 'custom-made'. Npr. konstrukcija Flexusa® omogućuje sastavljanje različitih dodatnih modula kako bi se ponudila rješenja za posebne primjene. Zahvaljujući svom modularnom dizajnu koji se može konfigurirati, kontrolna vaga Synus pokriva širok raspon primjena, uključujući one koje zahtijevaju zakonsku ovjeru. Moguće je integrirati Vistus tehnologiju detekcije metala čak i nakon početne instalacije. Kontrolna vaga se stoga može proširiti na kombinirani sustav. Za umjerene zahtjeve i ograničena sredstva: modeli u  asortimanu Essentus® prilagođeni su potrebama pojedinačnih skupina korisnika: linijska kontrolna vaga dostupna je u dvije verzije: Essentus Efficiency nudi osnovne značajke, dok Essentus Performance nudi napredne funkcije. Oba uređaja dostupna su za različite kategorije težine: prvo kao L verzija, kapaciteta do 6 kilograma - a zatim kao H verzija, koja može vagati teške proizvode do 60 kilograma.

Higijenski dizajn također igra važnu ulogu kada se koriste kontrolne vage za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Smjernice higijenskog dizajna čine osnovu za otvorene procese u proizvodnji hrane. U proizvodnji hrane, kontaminacija proizvoda mikroorganizmima kao što su bakterije ili gljivice je sveprisutan rizik. Higijenska rješenja znače higijenski dizajn dijelova, komponenti i proizvodnih pogona koji jamče mogućnost potpunog čišćenja. Sustavi s više traka tvrtke Minebea Intec, mogu izvršiti kontrolno vaganje u do šest traka istovremeno, kojima se može istovremeno i upravljati. Ovisno o proizvodu, dostupne su različite varijante, kao što su izbacivači, koji guraju proizvod bočno s trake, puhala, koji skidaju proizvod s trake pomoću komprimiranog zraka, okretne ruke, koje podižu neispravne proizvode s trake, ili multi- separatori segmenata, koji minimiziraju gubitak materijala kroz višedijelni sustav odvajanja.

Druga mogućnost je korištenje kombiniranih uređaja, poput Flexus® Combi ili Cosynus, koji kombiniraju kontrolne vage i detektore metala u jednom rješenju. Uz funkcionalnost kontrolne vage, oni nude pouzdanu detekciju stranih tijela putem integrirane Vistus tehnologije detekcije metala. Ovo rješenje značajno smanjuje potreban prostor na liniji i optimizira korisničku kontrolu. Kontrolnom vagom i detektorom metala upravlja se samo putem zajedničkog korisničkog sučelja. Neke tvrtke postavljaju uređaje za detekciju metala ili kontrolne vage trećih strana na svoje jedinice. Minebea Intec jedna je od rijetkih tvrtki u svijetu koja dizajnira i proizvodi kontrolne vage i detektore metala u jednoj tvornici.

Ako imate dodatnih pitanja o ovoj temi ili tražite individualno rješenje za svoju aplikaciju, kontaktirajte nas putem kontakt obrasca.